Tekstil Firma Rehberi
Web Sitemize Hoş Geldiniz

TİM Başkanı İsmail Gülle’nin Teknik Tekstiller Tezli Yüksek Lisans Programı lansman toplantısında yaptığı konuşma

582

Sayın Rektörüm, Sayın İTHİB Başkanım, Kıymetli Hocalarımız, Kıymetli Öğrenciler ve Değerli Basın Mensupları, Hepinizi Türkiye İhracatçılar Meclisi ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçecek olan;

Teknik Tekstiller Tezli Yüksek Lisans Programı’nın, basın toplantısında sizlerle olmaktan memnuniyet duyuyorum. Konuşmama başlamadan, öncelikle ifade etmeliyim ki; bir tarafta,  1999 yılından beri bünyesinde bulunduğum, 15 yıl ise yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğüm birliğimizin, diğer tarafta ise diplomasını gururla taşıdığım İstanbul Teknik Üniversitesi’nin; Üniversite – Sanayi iş birliği adına  böyle bir programı hayata geçirmesinin büyük gururunu yaşıyorum.

Yıllar önce,  mesleki eğitim bilincini oluşturmak ile yola çıkan birliklerimiz, Üretim İçinde Eğitim; Eğitim İçinde Üretim” demişti. Tekstil sektörü özelinde, Meslek liselerimiz ile başlattığımız bu yaklaşım; geçtiğimiz Mayıs ayında lisans programlarında  yüksek öğretim kurumlarımızın  Tekstil ve Deri Mühendisliği bölümlerini seçen öğrencilerimize sağladığımız burs ve istihdam desteklerle  üniversite ile bizleri daha çok birleştirmişti.

Nitekim bu girişimimiz anında sonuç verdi. 2019 yılı öğrenci yerleştirmelerinde  Tekstil Mühendisliği bölümü,  en çok tercih edilen bölümlerden olarak, kontenjanlarını neredeyse tamamen doldurdu!

Bugün ise, Akademinin ve ihracatın tekrar bir araya gelerek, bu işbirliğini bir üst düzeye taşımasına şahit oluyoruz.  Eminim ki lisansta gördüğümüz ilgiyi, Lisansüstü programlarımızda da göreceğiz. Türkiye’nin alanında ulusal ve uluslararası çapta en iddialı üniversiteleri arasında yer alan  İTÜ’nün yetiştirdiği lisansüstü öğrencilerimizin, üretecekleri tezlerle  hem akademik literatürü geliştireceklerine, hem de yeni üretim teknikleriyle  yeni tasarım ve yaklaşımlarla sektörümüze daha yüksek katma değer sağlayacaklarına inancım TAM! Kıymetli Misafirler, Tekstil ve Hammaddeleri sektörü, ülkemizin en köklü ve gelişmiş sektörleri arasında. Dünyaya nam salan üretim kalite anlayışımız,  Made in Turkey” etiketli ürünlerimizle 193 ülkede raflarda yer alıyor. Ayrıca Tekstil ve Hammaddeleri sektörümüz, 4.3 dolar olan birim değeri ile,  Türkiye’nin ortalama kg başı katma değerini 3’e katlayarak, en çok katma değer üreten sektörlerimizden birisi. Bu anlamda, yetişen kalifiye iş gücümüz, ihracat ailesinin en kıymetlilerinden olma niteliği taşıyor!  Bizler ihracatçılar olarak bunun farkındayız! Elyaf – iplik üreticilerinden, dokuma ve örgü üreticilerine, veya Konfeksiyon üretimi yapanlara kadar;

            • Türkiye’de klasik tekstili daha ileriye nasıl taşırız?
            • Akıllı sistemlere nasıl entegre oluruz?
            • Nano-teknolojiye nasıl yoğunlaşırız?
            • Fiyat rekabetinin de ötesinde teknoloji rekabetiyle katma değerimizi nasıl arttırırız?

Bunları tartışıyoruz!

Hayata geçirdiğimiz her Üniversite – Sanayi işbirliği projesi, sektörümüzdeki çalışmalara, geleceğe dönük yol haritalarına çözüm sunuyor! Eğer dünyada bir numara olmak istiyorsak; daha çok projenin sektöre entegre olması, ticarileşmesi ve profesyonelleşmesi gerekiyor. İşbirliğimizin en önemli sac ayağının yüksek katma değer olduğunu unutmamalıyız. Bizleri en çok motive edecek netice; yapılan projeler ve yazılan tezlerin hayata geçerek, ülkemize birer milli teknoloji ürünü olarak  yüksek katma değer sağlayabilmesidir. Sayın Rektörüm; Değerli Misafirler,

Teknoloji konusunda sadece kullanıcı olarak kalmamalı; aynı zamanda teknolojiyi geliştirip, ihraç etmeliyiz. Böylece, gelecek hedeflerimize daha kolay erişebiliriz. TİM olarak belirlediğimiz Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye hedefimize ancak ve ancak geliştireceğimiz milli teknolojiyi ihraç ederek ulaşabiliriz!

Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı İhracat Ana Planı”nda; Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’ın açıkladığı Sanayi ve Teknolojisi Stratejisinde bilhassa bazı sektörlerimiz öncülüğünde; ihracatımızdaki “Yüksek Teknolojili Ürün Yoğunluğu”nun artırılması konusundaki ihtiyacın altı çizildi. İhracatçılar olarak, bizler de bu hedef ve stratejileri gözeterek ve tüm imkanlarımızı seferber ederek kollarımızı sıvadık.

Bugün attığımız adımın da; bu hedef ve stratejiler doğrultusunda, uzun vadede sürdürülebilir bir başarının temelini oluşturacağına inanıyorum.

Son olarak,

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KARACA’ya, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet ÖKSÜZ’e bu iş birliğine vesile oldukları için teşekkür ediyor; Teknik Tekstil Yüksek Lisans Programı öğrencilerimize, şimdiden başarılar diliyorum.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku